„Produs bio”, „100% natural”, „ingrediente organice”, aceste formulari-cheie ne seduc de fiecare data cand pornim in cautarea produselor de ingrijire. Si pe buna dreptate. De vreme ce pielea absoarbe pana la 60% din ceea ce aplicam pe ea, nu e de mirare ca trebuie sa fim atenti la compozitia produselor pe care le folosim in rutina noastra de ingrijire.

Intalnim promisiunea naturalului la orice pas insa realitatea e mai putin cosmetizata. In primul rand, ce e natural acum este diferit ce insemna natural in urma cu un secol. Pe atunci, strabunicii nostri mancau organic, foloseau sapunuri de origine animala, iar plasticul era o notiune de neconceput. Putem spune ca naturalul a evoluat odata cu timpurile.

In prezent, datorita stiintei si tehnologiei, lucrurile au devenit mai complicate pentru ca foarte multe ingrediente din produsele cosmetice au inceput sa fie tot mai des sintetizate in laborator.

Si atunci, cum facem diferenta intre produsele cosmetice naturale si cele sintetice, care pe deasupra sunt si benefice pentru sanatate? Mercurul, de exemplu, este un ingredient natural, dar cu siguranta nu ti-l doresti in crema de fata. Raspunsul la aceasta intrebare-cheie poate fi aflat uitandu-ne la:

- structura moleculara a unei materii prime (daca molecula se gaseste in natura)

- sau la originea sa (daca este din materiale vegetale gasite in natura)

Industria cosmetica a folosit cu precadere a doua abordare. Asta inseamna ca un ingredient natural este un derivat vegetal ce isi pastreaza structura moleculara naturala fara a fi modificata chimic.

Pentru a-si pastra structura insa, ingredientele naturale sunt obtinute prin mijloace fizice, cum ar fi distilarea, macerarea, extractia cu solventi si stoarcerea. Cateva exemple de ingrediente naturale sunt uleiurile esentiale, uleiurile vegetale presate la rece si extractele simple (tincturile). Si bineinteles, toate produsele apicole.

Dar tipul de produse cosmetice care pot fi obtinute cu ingrediente naturale simple este destul de limitat, motiv pentru care chimia a intervenit in modificarea lor pentru a crea noi structuri moleculare ce permit performante sporite si noi efecte senzoriale. In consecinta, nu toate ingredientele sintetice sunt prin definitie daunatoare.

Totusi, consideram ca exista anumite ingrediente pe care ar fi bine sa le eviti. Printre ele se numara parabenii, SLS, SLES, petrolatum, uleiurile minerale, parafina, sulfatii, siliconi, ftalatii, etanolamine, PEG, OMG, alergenii si colorantii sintetici.

Daca esti in cautarea unui stil de viata sanatos, alegerea produselor cu un continut bogat de ingrediente naturale trebuie se fie pe lista ta de prioritati.

Cu 98% ingrediente de origine naturala si o textura lejera care se absoarbe usor in piele, produsele Apiterra hidrateaza, catifeleaza si netezesc tenul, oferindu-i un aspect vizibil intinerit.

Mierea de salcam si laptisorul de matca BIO utilizate in compozitia produselor Apittera sunt pure si provin de la stupine ecocertificate din zonele nepoluate ale Transilvaniei. Mai mult, produsele Apiterra nu contin parfumuri de sinteza, substante toxice (parabeni), spumanti de sinteza sau substante care polueaza mediul.